
Algemene bevraging bij deelnemende organisaties
In de loop van december en januari voerden we een algemene bevraging uit bij leidinggevenden en stafmedewerkers van organisaties die deelnemen aan het Waarderingsplatform. Daaruit blijkt dat de meerderheid van de respondenten zich betrokken voelt bij het platform en dat waarderingen bij veel organisaties echt landen: positieve feedback geeft een boost, over verbeterpunten wordt actief nagedacht.
Waarderingen verzamelen is geen evidentie, respondenten geven zelf waardevolle tips. Er zijn nog wat onduidelijkheden rond hoe de organisaties kunnen reageren op waarderingen, maar daarover verschijnt binnenkort de Inspiratiegids Omgaan met waarderingen.

Aan de algemene bevraging namen 33 leidinggevenden en stafmedewerkers deel van organisaties die actief zijn op het Waarderingsplatform. Sommigen daarvan vertegenwoordigen meerdere locaties. De meeste respondenten komen uit de sector kinderopvang, gevolgd door de sector personen met een handicap en ten slotte de sector ouderenzorg (dit komt goed overeen met hoe de verschillende sectoren zijn vertegenwoordigd op het Waarderingsplatform).
Betrokkenheid
Het eerste bevraagde aspect binnen de peiling was de mate waarin organisaties zich betrokken voelen bij het Waarderingsplatform. Van wie de enquête invulde, antwoordde 58% zich betrokken te voelen. Er wordt gezegd dat het belangrijk is om gebruikers een stem te geven. Anderen halen aan dat het enthousiasme bij hun gebruikers aanstekelijk werkt. En een pro waar wij best trots op zijn, is dat velen zeggen dat ze de ondersteuning vanuit het team Waarderingsplatform appreciëren: de nieuwsbrieven, het communicatiepakket, de uitnodiging tot feedback, en de bereikbaarheid van het team. Meer van dat, blijkt de boodschap.
Uit de toelichting bij deze vraag bleek dat een aantal uitdagingen de betrokkenheid in de weg staat voor sommige organisaties. Enkelen ervaren tijdsgebrek om het platform bekend te maken en/of om de waarderingen te beoordelen in functie van verbeteringsacties. Anderen zijn nog zoekende, naar hoe het Waarderingsplatform zich verhoudt tot 1-op-1 feedback of andere kwaliteitsbevragingen, en hoe ze kunnen vermijden dat ze hun gebruikers overbevragen. Een werkpunt dat door meerdere respondenten wordt gedeeld is ten slotte dat het ondanks inspanningen om gebruikers te overtuigen, niet gemakkelijk is om waarderingen te verzamelen.
Op de vraag hoe we deelnemende organisaties nog meer kunnen betrekken, kwam heel waardevolle input. Er is veel animo om samen na te denken: over hoe we samen campagnes kunnen opzetten, om regelmatig deel te nemen aan digitale overlegmomenten, om feedback te geven op de deelvragen bij een waardering, en om te brainstormen over hoe we gebruikers kunnen activeren.
Reageren op waarderingen
Een van de thema's in de bevraging was verder reageren op waarderingen. Daarover zijn er nog een paar vragen. We zijn dan ook blij om te mogen aankondigen dat binnenkort de Inspiratiegids Omgaan met Waarderingen verschijnt, die alle deelnemende organisaties zullen ontvangen. In dit blogbericht lichten we alvast een tipje van de sluier.
Impact
Een ander aspect dat werd bevraagd is de impact van waarderingen en van het Waarderingsplatform op de organisatie. Verschillende respondenten geven aan dat de waarderingen echt landen bij hun team en dat ze zich erdoor gewaardeerd voelen. Positieve feedback geeft een boost, en over verbeterpunten wordt actief nagedacht. Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend hoe ze deze waarderingen kunnen vertalen in concrete verbeteracties. Sommige organisaties zijn dit aspect nog aan het verkennen.
De grootste uitdaging blijft de vraag: ‘hoe krijgen we gebruikers mee in het verhaal’. Zolang er geen of niet genoeg waarderingen binnenkomen, kan je ze ook niet bespreken of er iets mee doen. Verschillende organisaties geven aan dat ze hier moeilijkheden rond ondervinden.
Tips van respondenten
De respondenten van de algemene bevraging komen alvast zelf met waardevolle tips. Zo blijkt dat het persoonlijk aanspreken van gebruikers en hun omgeving het meeste effect heeft. Daarnaast is herhaling cruciaal. Hoe vaker je de boodschap herhaalt, hoe meer kans dat er waarderingen uit voortkomen. Voor organisaties met een wisselend cliënteel, zoals in de kinderopvang, is het evident dat ze eens om de zoveel tijd het Waarderingsplatform opnieuw moeten introduceren bij hun nieuwe gebruikers. Vanuit de sector ouderenzorg kwam daarnaast de tip om, telkens wanneer een bewoner x aantal maanden of jaren in het WZC verblijft, deze gelegenheid aan te grijpen om het Waarderingsplatform nog eens bij hen onder de aandacht brengen.
De nood aan herhaling kan volgens sommige stakeholders echter wegen op de werklast. Daarom vragen ze aan het team Waarderingsplatform om hun regelmatig reminders en tools te sturen rond hoe ze hun gebruikers kunnen overtuigen.
Enkele respondenten voegen toe dat we daarbij ook in gedachten moeten houden dat voor sommige gebruikers de digitalisering minder evident is, zij het door ouderdom, (mentale) beperking, of anderstaligheid.
What's in it for me
Ten slotte vermoeden sommige geënquêteerden dat een grotere bekendheid van het Waarderingsplatform bij het brede publiek hun gebruikers misschien kan inspireren om een waardering te schrijven. Die naamsbekendheid is ook nodig zodat zorgzoekers de weg naar het Waarderingsplatform vinden als instrument om een organisatie te vinden die matcht met hun voorkeuren. Vanuit het team kunnen we het belang hiervan alleen maar beamen, en meegeven dat dit een work in progress is, waar we in de loop van het pilootproject steeds meer op zullen inzetten.
Ook willen we blijven onderzoeken hoe we de what’s in it for me helderder kunnen krijgen voor gebruikers. Zo kunnen we deelnemende organisaties nog beter begeleiden, zowel met tips en advies, als met passende communicatieproducten.
Stakeholders betrekken
De algemene bevraging was een goede leeroefening voor het team Waarderingsplatform, maar daar blijft het niet bij. Ook in 2025 zullen we stakeholders blijven betrekken, via enquêtes, online feedbackmomenten en meer. We nodigen iedereen uit om hieraan deel te nemen.
Met sommige feedback kunnen we relatief snel aan de slag. Andere zaken vragen meer tijd, middelen en keuzes om te implementeren. Dat wil niet zeggen dat we met die signalen niets doen. Wat we niet zelf kunnen aanpakken inventariseren we voor wanneer het Waarderingsplatform na de pilootfase verder wordt ontwikkeld.
Ten slotte willen we nog iedereen bedanken die deelnam aan de algemene bevraging: voor jullie betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Waarderingsplatform, en de waardevolle feedback en tips.
Ook interessant voor jou


De waarom van het Waarderingsplatform: vijf redenen om deel te nemen als organisatie
09 September 2024