
“Onze cliënten moeten zich gehoord voelen”
Bij De Okkernoot hebben ze een grote drive om zoveel mogelijk zorg op maat te bieden. “We willen dat cliënten zich hier thuis voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen.” Kwaliteitsmetingen helpen daarbij. “Het Waarderingsplatform past perfect binnen onze visie.”

De Okkernoot biedt residentiële en dagopvang, mobiele begeleiding en begeleid werken op vijf locaties in het idyllische Dender- en Pajottenland. Hun cliënteel bestaat uit kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis en/of verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met gedragsproblemen. Het begon allemaal met een kortverblijf, en 34 jaar later is de vzw nog lang niet klaar met groeien. “We willen zoveel mogelijk mensen op maat kunnen helpen,” zeggen Pat en Rian, algemeen en financieel directeur en tevens moeder en zoon.
Sprong in het diepe
“We waren een van de eerste organisaties die op het Waarderingsplatform kwamen,” vertelt Pat. “Het past dan ook perfect binnen onze visie. We hechten veel belang aan openheid en dialoog, en vinden het belangrijk dat onze cliënten zich gehoord voelen.”
Toch was het ook een sprong in het diepe. “We hadden geen idee wat we konden verwachten,” zegt Rian. “We vreesden dat vooral ontevreden cliënten hun stem zouden laten horen. Dat bleek niet het geval. Tot nog toe waren bijna al onze waarderingen heel positief.” Pat vult aan: “We zijn ook niet bang voor kritiek. We willen dat cliënten en hun netwerk zich thuis voelen in De Okkernoot, er zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Het Waarderingsplatform kan ons hierbij helpen.”
Instrument voor cliënten
Het Waarderingsplatform is een van de kanalen geworden waarmee ze bij De Okkernoot hun werking evalueren, maar het is niet het enige. “We nemen o.a. elk kwartaal tevredenheidsmetingen af bij ons kortverblijfpubliek, en doen periodieke bevragingen bij alle betrokken actoren: cliënten, cliëntvertegenwoordigers, medewerkers, vrijwilligers, en werkgevers begeleid werk. Het Waarderingsplatform vormt hierop een aanvulling,” zegt Pat. “Met alle resultaten gaan we sowieso aan de slag.”
“Het is ook niet alleen een instrument voor ons als organisatie,” beaamt Rian, “maar zeker ook voor onze cliënten, die hun ervaring kunnen delen, én voor toekomstige cliënten. Als je leest hoe anderen de werking hier ervaren, kan dat helpen om de stap te zetten als je denkt ‘hé, dat past wel bij mij’.”
Omgaan met waarderingen
Elke waardering wordt bekeken door de coördinator van de betrokken locatie, en komt op de agenda van de stuurgroep kwaliteit. "Maar de meesten waren heel positief, dus daar hoeft verder niets meer mee te gebeuren,” merkt Rian op.
Pat voegt toe: “Natuurlijk betreuren we elke negatieve waardering, maar die kunnen ook waardevolle input bieden en het vertrekpunt zijn voor kwaliteitsverbetering. En ja, het kan al eens zijn dat iemand zich minder positief uitlaat, terwijl dat misschien minder te maken heeft met onze werking dan met andere frustraties. Maar dan kan je dat ook wel plaatsen. Bovendien hebben we altijd de mogelijkheid om te reageren via het platform.”
Nood aan herhaling
Over de vraag hoe vlot het gaat om waarderingen te verzamelen, moet Pat even nadenken. “We hebben aan het begin iedereen laten weten dat die kans er nu is, om online je mening te delen. De mogelijkheid werd besproken op het collectief overlegorgaan, en in het verslag dat we nadien aan al onze cliënten bezorgen, hebben we het Waarderingsplatform nog eens extra vermeld. Daarnaast hebben we de waarderingskaartjes uitgedeeld en affiches opgehangen. Die hangen er nog steeds. Maar ...” Pat kijkt even naar Rian. “Nu is het toch al even geleden dat er nog een waardering is binnengekomen, niet?”
Rian knikt. “Inderdaad. Misschien is het wat op de achtergrond geraakt. We zouden het nog eens moeten herhalen.” De ideeën beginnen meteen te stromen. “En als we nu eens een balk zetten onderaan de factuur?”, stelt Pat voor. “Die wordt zeker gelezen.” Rian gaat verder: “We zouden bijvoorbeeld op de website kunnen vermelden: lees wat andere cliënten zeggen over De Okkernoot, op het Waarderingsplatform.” Een herhaling in de nieuwsbrief wordt geopperd, of de coördinatoren vragen om het er nog eens over te hebben met de cliënten en hun vertegenwoordigers.
“We moeten daar nog eens werk van maken. Maar ja, het is heel druk. Dus misschien is het niet slecht als jullie ons af en toe een reminder sturen,” glimlacht Pat.
Wel, daar kunnen wij voor zorgen. Veel dank voor jullie tijd, Pat en Rian!
Ook interessant voor jou


Dag van de ouderen: ervaringen uit de woonzorgcentra in de kijker
21 October 2024